Strony

czwartek, 25 lutego 2016

Owoce egzotyczne



 Pitaja

Pitaja, smocze jajo, truskawkowa gruszka  
wyrasta na kaktusach  o  pachnących  kwiatuszkach.
Z gatunku Cereusów w suchym rośnie  tropiku,
pochodzi z  Ameryki  Środkowej,  z  pustyni   w  Meksyku.

W dobrych warunkach owocuje 5-6 razy w roku,
schłodzony owoc  pitai do deserów i soków.
Pitaja może być  żółta albo też czerwona,  
spotykana jest również różowo-fioletowa. 

To smocze jajo  pełne jest sprzeczności,
w misternym opakowaniu -dość mało  smakowitości.


Hurma kaukaska



Persymona,  kaki, szaron, hurma, hebanowiec,
pomidor o smaku śliwki  ktoś inny o nim  powie.
Jest źródłem witamin,  antyutleniaczy,
zbija cholesterol,   z nowotworami  walczy.
                                            Obniża ciśnienie,  zmniejsza krzepliwość krwi,
                                                  jej sok z liści  skuteczny   po ukąszeniu żmii. 

Papaja


Melonowiec właściwy,  zwany też papają
owocem dobrego zdrowia lekarze nazywają.
Obniża ryzyko otyłości, cukrzycy, chorób serca,
chroni wzrok, skórę,  włosy,  odporność   też  zwiększa.

Wyciąg z owoców i liści przed rakiem również chroni,
co udowodniły badania w Japonii.
Zjadając  dziennie jeden  smaczny owoc papai,
uchronisz przed chorobami   organizm.

Karambola 



Oskomian pospolity zwany karambolą
posiada żebrowany gwieździsty,  żółty owoc.
Smak ma słodko-kwaśny, soczysty, chrupiący miąższ,
dodany do  sałatek     dekoracyjny  wciąż.

Pięcioramienna gwiazda w przekroju jego widnieje
i na jej widok w potrawie każde oko się śmieje.
Bogaty w witaminy, opóźnia proces starzenia,
zawiera też kwas szczawiowy,  co nie jest bez znaczenia.
Osobom chorym na nerki kwas ten może zaszkodzić,
spożywać go trzeba z umiarem, aby zdrowiu nie szkodzić!


Marakuja

Marakuja, passiflora,  pasja,  męczennica,
owoc  z krzewiastego pnącza  kwiatami zachwyca.
Z męką Pańską i  Chrystusem często kojarzone 
bo przypominają bardzo  cierniową koronę. 
Z Ameryki Południowej pnącze to pochodzi,
słodko- kwaśny owoc lody i desery zdobi.
Jest bogata w witaminy, w silne oksydanty,
w żelach, kremach czy jogurtach sok jej jest zawarty.


Granadilla, grenadia

Granadilla jej odmiana pochodzi z Meksyku,
figowate ma owoce o szarawym miąższu.
Do sorbetów oraz drinków często stosowana,
w Polsce grenadia jest  jeszcze niezbyt dobrze znana.
 

D. G.
25-02-2016r.