Leki z bożej apteki
Leki z bożej apteki, rozpoznasz dość łatwo
bo kształt ludzkich narządów mają.
Są podobne do serca, nerek, kości, mózgu
i pracę ich wspomagają!
Pomidor przypomina serce
Jak serce czerwony, ma cztery komory i przypomina serce.
Posiada silny antyutleniacz (licopen)
pomoże więc sercu w rozterce.
Licopen opóźnia procesy starzenia i chroni przed zawałami.
Obniża poziom cholesterolu, walczy z nowotworami (np. prostaty).
W przetworach likopen nie ginie wcale, lecz wielkość swą nawet potraja.
Pomidor podnosi naszą odporność,
organizm również nawadnia.
Cebula jak komórka organizmu
Cebula ma wygląd
komórek organizmu
i w pracy komórek pomaga.
Usuwa odpady,
toksyczne rodniki,
bakterie szkodliwe „zjada”.
Zapobiega
zakrzepom oraz nadciśnieniu,
walczy z cholesterolem.
Przeciwszkorbutowym
była kiedyś lekiem
tak jak ogórki kiszone.
Obniża ryzyko rozwoju
raka, dobra na przeziębienie,
po ukąszeniu pszczoły lub komara przyniesie ukojenie!
Rozgotowana leczy
nawet trądzik i blizn żadnych nie zostawia.
W odmrożenia, w czyrakach, zapaleniu okostnej
też się cebula sprawdza!
Witaminy : A, B1, B2
, PP, minerały: K, P, Ca, S, Fe, Mg
Winogrona
Winogrona jak krwinki
wokół płuc skupione
wzmacniają krew oraz
serce.
Dzięki zawartości
antyoksydantów
wartościowe są
wielce.
Ciemne winogrona dla
osób z nadwagą
szczególnie polecane.
Dzięki zawartości
miedzi, chromu, cynku
w kosmetyce też
stosowane (pestki).
Witaminy: A, B, C,
PP, minerały: K, Zn, Fe, Mg, B, J
Orzechy włoskie podobne do mózgu
Orzechy włoskie wygląd mózgu mają,
i za rozwój neuronów odpowiadają.
Zawierają cenne kwasy omega 3,
na procesy myślowe mają duży wpływ.
Zmniejszają ryzyko raka, leczą hemoroidy,
kwas foliowy mają stąd cenne dla kobiet w ciąży.
Wspomagają procesy logicznego myślenia
- dla uczniów nie do przecenienia!
Witaminy : A, , B, C, minerały: K, Ca, Mg, P
Fasola czerwona
Fasola czerwona jak nerki wygląda
i funkcje ich wspiera dzielnie.
Bogata w błonnik i mikroelementy,
jedzmy ją więc jak najczęściej!
Przeciwdepresyjnie potrafi działać
oraz pamięć poprawi.
Zawiera: potas, wapń, fosfor, selen, cynk oraz żelazo.
Witaminy: A, B, minerały: K, Ca, P, Se, Zn, Fe
Plastry marchwi jak źrenice
Plasterki marchwi przypominają źrenice
i ich wpływ na oko jest duży.
Marchew poprawia przepływ krwi do oka,
lepszemu widzeniu służy.
W zaburzeniach trawiennych,
w przemianie materii marchew niezastąpiona.
W zwalczaniu nicieni-małych owsików
też duża jest marchwi rola.
Witaminy: E, B1, B2, B3, B6, C, kwas foliowy.
Minerały: K, Na, P, S, Fe, Mn, Cu, Zn, Co .
Awokado, bakłażan , gruszka
Awokado, bakłażan oraz gruszka przypominają macicę.
Wspomagają narządy rozrodcze kobiety,
ich cennych składników nie zliczę.
Jedząc awokado, gruszki bakłażany
raka szyjki macicy i starzenia unikamy!
Awokado zapobiega chorobie Alzheimer’a,
działa też przeciwzapalnie i serce nasze wspiera.
Awokado -witaminy: A, B, C, E, luteinę i zeaksantynę, likopen, minerały: K, Ca
Figi
Owoce figowce popularne figi
pełne są nasion i wiszą dwójkami.
Pomagają w leczeniu męskiej bezpłodności.
Przy niedokrwistości też je zjadajmy.
Witaminy: A, E, minerały: P, Ca, Fe, Zn,